2008

7. března– 25. května
Pozor, vyletí ptáček!
Na výstavě je k zhlédnutí téměř 130 fotoaparátů od deskového fotopřístroje z 90. let 19. století až po první digitální třímegapixelovou Camedii z přelomu 20. a 21. století, bohatě je na ní zastoupeno historické fotografické příslušenství, vybavení fotokomory a řada fotografických pomůcek. Historické exponáty jsou doplněny o medailonky profesionálních ivančických fotografů a fotoateliérů. Níže si můžete prohlédnout několik fotografií z výstavy:
Zasvěcený úvod vyslechli účastníci vernisáže výstavy od jejího spoluautora pana Josefa Pavelky z Třebíče. Ve výstavní síni je instalován i historický fotoateliér, návštěvníci si mohou na výstavě prohlédnout také vybavení temné komory z doby předdigitální. Mnoho fotoamatérů se ještě dobře pamatuje na fotopřístroje Praktica, Pentax či Pentacon, kterými fotografovali v 60. a 70. letech minulého století. Jedním z nejkvalitnějších a nejspolehlivějších přístrojů fotografické historie byly dvouoké zrcadlovky Rolleiflex. I ty jsou na výstavě k vidění. Široce dostupnou kvalitní dvouokou zrcadlovkou byl také Flexaret přístroj přerovské firmy Optikotechna, později známé pod názvem Meopta; byl vyráběn až do konce šedesátých let 20. století. Na výstavě se lze setkat také s deskovými měchovými fotopřístroji z doby mezi dvěma světovými válkami. Obvykle první fotopřístroj dědečků dnešních školáků – bakelitový Pionýr (tehdy v ceně přibližně 50,- Kč) z počátku 50. let 20. století. Výstava je pořádaná ve spolupráci s Muzeem Těšínska v Českém Těšíně.

5. července – 28. září
Alfons Mucha a Jarmila Mucha Plocková – Vzácné dědictví
Slavný ivančický rodák Alfons Mucha se vrací do rodného města prostřednictvím díla své vnučky architektky Jarmily Mucha Plockové. V roce 1988 udělil autorce její otec, spisovatel a novinář Jiří Mucha exkluzivní právo k vytváření předmětů vycházejících z díla Alfonse Muchy. Od té doby vznikla již velká kolekce šperků, váz, nádob, textilu a jiných uměleckořemeslných předmětů, které autorka navrhovala nejdříve ve Španělsku, kde žila a poté v Čechách, kam se přestěhovala roku 1992.
Její „Atelier Mucha JP Praha“ produkuje limitované série a přísně dbá na jejich uměleckou i řemeslnou kvalitu.
Výstava představí průřez dílem Jarmily Mucha Plockové. První realizace vycházely do posledního detailu z návrhů Alfonse Muchy. Umělkyně musela převést kresbu do trojrozměrného modelu, určit materiál a najít způsob řemeslného zpracování. Obdivovali je návštěvníci muzejních prodejen a galerií v USA, Itálii i Švýcarsku. Zvolna autorka zapojovala vlastní invenci a muchovskou inspiraci snoubila se současným výtvarným cítěním. Tak si vybudovala velmi osobitý styl plně respektující půvab secesní předlohy, aniž by však šlo pouze o kopie. Díla Jarmily Mucha Plockové jsou schopna obohatit náš život ať už jsou to krásné šperky, malované či leptané vázy, nádoby, či působivé hedvábné šátky.

created by: Trinet a.s., design Václav Houf