01.05.2021 - 30.09.2021 | Muzeum v Ivančicích - zámek Oslavany

Stálá expozice lapidária Muzea v Ivančicích na zámku v Oslavanech

Expozice umístěná v podzemních prostorách oslavanského zámku představí soubor kamenných architektonických fragmentů a kamenických prací ze sbírek Muzea v Ivančicích.

Expozice lapidária prezentuje soubor architektonických fragmentů, náhrobků a dalších kamenných artefaktů ze sbírky Muzea v Ivančicích. Předměty pocházejí z různých časových období od středověku až po 19. století a svým původem se vztahují převážně k Ivančicím a okolí. Velká část kamenných předmětů pochází z 16. století a nese znaky renesančního slohu.

Základ kolekce lapidária byl položen v roce 1903, kdy byla do sbírek ivančického muzea darována středověká kamenná křtitelnice z kostela sv. Petra a Pavla v Řeznovicích, která je dnes jedním z nejzajímavějších exponátů expozice. V průběhu mnoha dalších let postupně do fondu lapidária přibývaly další kamenné artefakty, nejčastěji stavební prvky z historických domů v Ivančicích, které procházely přestavbami nebo byly bourány.

Vedle architektonických fragmentů mohou návštěvníci expozice vidět také náhrobky ivančických měšťanů, památky z místní židovské čtvrti (např. obřadní umyvadla ze synagogy), fragment pranýřového sloupu z ivančického náměstí, ale také další kamenné předměty (hmoždíře, žernovy).

Vystavené exponáty prošly v roce 2017 restaurátorským zásahem. Restaurování kamenných předmětů i vypracování projektu a realizace expozice proběhly s finanční podporou Jihomoravského kraje. Slavnostní otevření expozice proběhlo 25. června 2020.

Zámek Oslavany, Zámecká 1/16, 664 12 Oslavany

Prohlídky:
červenec a srpen: út–ne v 11, 13, 15 hodin
květen, červen, září: so, ne a o státních svátcích v 11, 13, 15 hodin
 
Objednávky skupinových návštěv:
tel. 604 108 641, 546 423 283
e-mail: kis@oslavany-mesto.cz
 
created by: Trinet a.s., design Václav Houf